Finn szaunát vagy infrakabint válasszak?

Mindkét szaunatípus tökéletes választás lehet, ha tudjuk, mit szeretnénk elérni vele… Néhány alapvető kérdés tisztázása már rögtön az elején nem árt, így tudatosan dönthetünk, hogy a felfrissülés mely módját válasszuk.

A tisztázandó kérdések közé tartozik például az, hogy mennyi időt szánjunk rá, illetve inkább egyedüllétre vágyunk vagy inkább társaságra, netán szeretnénk átélni a felöntések élményét?

360_230_1

Alapvető különbség

A finn szauna és az infrakabin két egymástól alapvetően különböző dolog. Habár mindkettő az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet, mind a használat módja, mind az izzasztó hatás előidézésének módja teljes mértékben eltérő. 

A kabin felmelegítése

Az infrakabin esetében a test melegszik fel a kabinban, ehhez képest a levegő csak kis mértékben. A Physiotherm technikával felszerelt alacsony hőmérsékletű Finnrelax® infrakabinokban a hőmérséklet 30–40°C, míg a hagyományos infra kabinokban 45–65°C. A finn szaunában a szauna kályha a levegőt melegíti fel, és a hőmérséklet 70–100°C.

Izzasztó hatás

Az infrakabinban az infravörös sugárzástól izzadunk, amelynek hatása a bőr alsó rétegeibe is eljut, és a testet melegíti fel. Egy gleccseren például az infravörös sugarak hatására fagypont körüli hőmérsékleten is izzadunk, és ez a hatás érvényesül az infravörös kabinokban is. A finn szaunában a kabinban lévő 70–100°C-os hőmérséklet miatt izzadunk.

1200_800_2

 

Testtartás

Az infravörös sugárzás előnyeinek optimális kihasználása érdekében fontos arra ügyelni, hogy a sugárzás egyenletesen érje testünket. A hatékony, minden területre kiterjedő infravörös sugárzás eléréséhez azonban az infrakabinban lehetőség szerint állandó testtartást ajánlatos felvennünk, például egy helyben ülést. A finn szaunát használhatjuk ülő vagy fekvő testhelyzetben is, mivel hatása független a testtartástól.

Használati idő 

Az infrakabinban egy alkalommal kb. 30 percet töltünk el. Az infrakabin használatához elegendő néhány perc felfűtési idő. A finn szaunát kívánság szerint használhatjuk akár egymást követő 2–3 alkalommal, 10–15 percre, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával. A finn szauna használatához szükséges felfűtési idő mérettől függően 30–45 perc.

Társasági használat

Az infrakabint egy alkalommal, kb. 30 percig, általában 1–2 személy használja egy időben. Többnyire a gyógyító, egészségjavító szempont kerül előtérbe. A finn szauna egészségre kifejtett jótékony hatása mellett közös élményt jelent a családdal vagy barátokkal, ami gyakran órákon át tarthat, és felejthetetlen élményt nyújt.

A víz alapvető szerepe

Az infrakabin működéséhez nincs szükség vízre, mivel a testre ható optimális infravörös sugárzás a lényeg. A finn szaunában azonban a víznek alapvető szerepe van. Aki a finn szaunában a kövekre vizet locsolva egyszer megtapasztalta a száraz és párás levegő változásának élményét, újra és újra szeretné átélni. A finn szaunában a kövek vízzel történő locsolása után a testben szétáramló frissesség érzését, a szabad légutak, valamint a rendkívüli koncentrálóképesség élményét csak nehezen lehet leírni.

Méret, helyigény és hálózati csatlakozás

Az infrakabinok az optimális infravörös sugárzás érdekében többnyire 1-2 személyes kivitelben készülnek. Ezáltal a kabinokat kisebb méretekben gyártják, és átlagosan 1,10 x 1,35 m alapterületűek. Az áramigény 220 V. A kisebb finn szaunák (3 m²-ig) áramigénye 220 V. Ettől a mérettől kezdődően 380 V (3 fázis) hálózati feszültség szükséges.

Egeszseg-4

 

Alkalmazott faanyagok

A faanyag kiválasztása elsősorban az egyéni kívánságoktól függ. Minden anyag, mely felhasználható a szauna építéshez, infra kabinok építésére is alkalmas. Általában három különböző anyagot ajánlunk, melyek tulajdonságaik alapján a leginkább alkalmasak infra kabinok építéséhez:

  • VK Classic Finn északi lucfenyő
  • Rezgőnyár
  • Hőkezelt rezgőnyár
  • Kanadai vörös cédrus
  • Cédrus táblás anyag
  • Tulipwood

Természetesen egyéb anyagok is kaphatóak, melyek az adott élettér berendezéséhez igazodva választhatók ki. Amennyiben úgy döntesz, hogy szaunát és infrakabint is vásárolsz, mindkettő megépíthető ugyanabból a faanyagból.

Finn szauna vagy infrakabin?


Ahogyan a fenti különbségekből látható, a döntés – "Infrakabin vagy finn szauna?" – az egyéni igényektől és kívánságoktól függ. Azt ajánljuk, hogy mindkettőt – a szaunát és az infra kabint is – próbáld ki, annak érdekében, hogy pontos képet alkothass róluk. Mivel mindkettő – a szauna, valamint az infrakabin – más-más módon járulhat hozzá jelentősen egészséged megőrzéséhez és javításához, érdemes mindkettő megvásárlásán elgondolkodni, hogy előnyeiket a helyzettől és az igényektől függően ki lehessen használni.

1200_800_3

 

A finn szauna és az infrakabin kombinációja?


A szauna mérete nagyobb és nagyobbnak is kell lennie, mint az infra kabinnak. A kombinált szaunák (hagyományos szauna és infrakabin együtt) építését nem javasoljuk, mivel a normálméretű szaunákban többek között az infrasugárzók optimális elhelyezése sem kivitelezhető. Amennyiben a személy túl messze van a sugárzótól, vagy a sugárzó túl magasan vagy alacsonyan helyezkedik el, az infravörös sugárzás hatása nem érvényesül megfelelőképpen. Ezért nem ajánljuk ezt a tulajdonképpen kézenfekvőnek látszó kombinált változatot. A felsorolt érvek miatt az ilyen jellegű kombinációk mind a szauna, mind az infrakabin működését hátrányosan befolyásolnák.

Kattints és gyere el hozzánk egy díjmentes konzultációra, ahol szakszerű támogatást nyújtunk álmaid szauna, infra és spa helyiségeinek megvalósításához:

Díjmentes konzultáció