Mit érdemes tudni a finn szaunáról?

A legfőbb oka annak, hogy sok ember élvezi a szaunázást, minden bizonnyal azért van, mert az egészségügyi előnyök egész sorát hozza. Szinte nem is létezik más relaxációs lehetőség, aminek hasonlóan sok pozitív hatása van az egészségi állapotunkra.

Finnországban a szauna több mint 2000 éves múltra tekint vissza és mind a mai napig a finn kultúra szerves része. A szauna fejlődése az eredeti földszaunától egészen napjaink szaunakabinjáig felépítésében számos változást eredményezett, azonban a szauna működésének alapelve a mai napig változatlan maradt.

A finn szauna, amely egyesíti a római hőlégfürdő és a török gőzfürdő elemeit, hűen elkíséri a finneket, bárhol is járnak a világban. Finnországban a több mint két millió szauna léte ezt jól bizonyítja és igazolja annak északi rokonainknál betöltött rendkívüli szerepét.

1

 

A szauna jótékony hatása

 

A szaunázás egyszerre kikapcsolódás és felfrissülés, egészségünk megóvását segítő pihenés, amely egyaránt jótékony hatással van a testre, szellemre és lélekre. A szaunázás néhány egészségmegőrző hatása - például a stresszmentesítés, az immunrendszer erősítése, a jó anyagcsere elősegítése, a bőrfeszesség megóvása - már tudományosan bizonyított tény. A szauna rendszeres használata az életöröm és életminőség új távlatait nyitja meg előttünk.

A finn szauna az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet. A kabinban a szaunakályha a levegőt 70-100 °C- os hőmérsékletre melegíti fel és ezért izzadunk. A használathoz szükséges felfűtési idő szauna mérettől függően 30-45 perc. A finn szauna hatása független a testtartástól, ezért használhatjuk ülő vagy fekvő testhelyzetben is. Kívánság szerint használhatjuk akár egymást követő 2-3 alkalommal, 10-15 percre, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával. A finn szauna egészségre kifejtett jótékony hatása mellett közös, akár órákon át tartó felejthetetlen élményt jelent a családdal vagy barátokkal.

2
A víznek alapvető szerep jut a finn szaunában. Aki a kövekre vizet locsolva egyszer megtapasztalta a száraz és párás levegő változásának élményét, újra és újra szeretné átélni. A finn szaunában a kövek vízzel történő locsolása után a testben szétáramló frissesség érzését, a szabad légutak, valamint a rendkívüli koncentrálóképesség élményét csak nehezen lehet leírni. A szauna valamennyi jótékony hatásának optimális élvezetéhez különösen nagy gondot kell fordítani a felhasznált anyagokra és a helyes építési módra. Kizárólag a szakszerű, egyéni tanácsadásnak, valamint a kifogástalan kivitelezésnek köszönhetően biztosítható az egyedi gyártású szauna életre szóló élménye.

Előző bejegyzésünkben az infra, valamint a hagyományos szaunák közötti különbségekről volt szó.


A funkcionalitáson túlmenően a szaunával szembeni leggyakoribb elvárás a vonzó és esztétikus kivitelezés. Szakértői csapatunk az ügyfelek igényeire egyedi ötletekkel és modellekkel reagál. Kattints és tekintsd meg finn szauna modelljeinket: