Gőzkabin

A gőzkabinok már évezredek óta léteznek. Számos kultúrában építették és használták őket terápiás célokkal. Az utóbbi években a pihenést, a kikapcsolódást és a test méregtelenítését segítették elő.

Mi az a gőzkabin?

A gőzkabinokban a gőz által létrehozott magas páratartalom van. A hőmérséklet jellemzően 43-46°C fok között mozog, a páratartalom pedig elérheti a 100 %-ot is. Gőzkamrákkal találkozhatunk edzőtermekben, gyógyfürdőkben és wellnessközpontokban, sokan relaxációs céllal ülnek be a gőzbe.

Hogyan működik a gőzkabin?

A gőzkabin meleg vízből gőzt hoz létre, amit végül a helyiségbe pumpál. A gőz megemeli a hőmérsékletet és páradús környezetet teremt, ez pedig segít megnyitni a pórusokat, fellazítani az izmokat és verejtékezést idéz elő. A folyamat megkezdi a test méregtelenítését, javítja a keringést és nagyban csökkenti a stresszt.

A gőzkabin használatának előnyei

A gőzkabin használatának fizikai és mentális előnyei egyaránt vannak. Mint már említettük, a gőzkabinban lévő hő és páratartalom segít megnyitni a pórusokat és megindítani az izzadást, ami által a méreganyagok távoznak a szervezetünkből. A gőz az ereket is kitágítja, így egyszerre több vér áramlik majd a szövetekhez, belső szervekhez.

A gőzkamra melege és páratartalma segíthet ellazítani az izmokat és csökkenteni a stresszt, nyugtató és pihentető élményt nyújtva. A gőz hozzájárul a bőr hidratálásához is, így az puha lesz és rugalmassá válik. A gőzfürdő nagyszerű választás azoknak is, akik légzőszervi problémákkal, például asztmával vagy allergiával küzdenek.

Bár a gőzkabinok sok ember számára előnyösek lehetnek, nem mindenkinek bizonyulnak alkalmasnak. A magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedő egyéneknek célszerű kerülniük a gőzkabinok használatát, mivel a hő fokozottan megterhelheti a szívet. A terhes nőknek és a nyílt sebekkel vagy bőrfertőzésekkel küzdő betegeknek szintén nem tesz jót a gőz. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, konzultáljunk orvosunkkal és kérjük ki a véleményét.

Gőzkabinok vs. szaunák

Az épített gőzkabinok és a szaunák hasonlónak tűnhetnek, de van néhány alapvető különbség a kettő között. A szaunák száraz hőt használnak, míg a gőzkabinok nedves hőt. A szaunákban jellemzően alacsonyabb a páratartalom, mint a gőzkabinokban, a hőmérséklet pedig magasabb. Egészségügyileg viszont mindkettőnek kiváló hatásai vannak.

Cégünk közel három évtizede foglalkozik wellness megoldások tervezésével, kivitelezésével és ezek karbantartásával. Amennyiben Benned is felmerült, hogy saját otthonodban is bármikor beülhess a gőzbe vagy a szaunába, akkor jó helyen jársz, mi segítünk Neked megvalósítani. Fordulj hozzánk bizalommal, és Veled együtt megálmodjuk otthonod relaxáló közegét!