Minden, amit a gőz élettani hatásairól tudnod kell

Akik rendszeresen járnak gőzfürdőbe, biztosan tapasztalták már, hogy mennyire jó hatással van egész testükre, hiszen a szív- és érrendszer mellett számos területen javítja szervezetük működését... A gőz nemcsak relaxál és feltölti az embert energiával, hanem jó hatással van az egészségre és a szépségre is.

8_pic1_n

 

Mit állít a tudomány?


A Müncheni Egyetem Orvosi Gyógyfürdőtan és Klimatológiai Kara átfogó kísérletsorozatot hajtott végre a gőz emberi testre gyakorolt hatásait illetően. A gőzfürdő nem ajánlott szívproblémában szenvedőknek, viszont javasolt azokban az esetekben, amelyeknél általános nedves hőkezelés lett kijelölve.

A fizikai anyagoknak közvetlen fizikai hatása van, azaz a sugárzó energia hővé válik, amikor élő sejtek nyelik el. Ezen felül a fizikai anyagok közvetett formában befolyásolhatják az autonóm és endokrin rendszereket, illetve az elektrolit egyensúlyt is. A biológiai válasz a vegetatív hormonrendszer fizikai stimulációjára egy alkalmazkodó reakció a stresszre, ami igénybe veszi a mellékvesekérget és növeli a vér szteroid szintjét. Sőt, a mellékvese és a vér szteroidok közötti összefüggés fontos tényezője lehet az ilyenfajta hidroterápia sikerének. Ha így van, akkor a fizikai stimuláció intenzitása meghatározza a hidroterápiás program hatását.

8_pic2_n

 

Az emberi test reakciója


A test megpróbálja növelni a hő leadását minden lehetséges módon főleg a bőrön és a tüdőn keresztül. Ha a környezet hőmérséklete nagyobb, mint a testé, a hő leadásának egyetlen módja az izzadás. A test nem képes állandó hőmérsékleten maradni, amikor a környezet olyan meleg, mint egy gőzkabinban, így tehát a testhőmérséklet el kezd növekedni. A bőr közeli keringés gyorsulása miatt a test több hőt tud felvenni a környezetéből. Ha a bőr közeli keringés csökkenne, a test hőmérsékletének növekedése is csökkenne, de ez nem lehetséges. A testhőmérséklet növekedése alapvetően attól függ, hogy (a) mekkora a gőzkabin hőmérséklete és páratartalma, (b) milyen az egyén izzadásképessége és (c) mennyi ideig tart a gőzfürdőzés. A testhőmérséklet 37,6°C és 40°C fok között mozog. Tehát, a gőzfürdőzés közbeni fiziológia változások részben a testhőmérséklet növekedésének köszönhetőek, részben pedig a hormonális rendszer és az idegrendszer reflexeinek hatásából erednek, amik megpróbálják növelni a hő leadását.

8_pic3_n

 

A gőzfürdő élvezetes


A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a hőmérséklet és időtartam megfelelő megválasztása esetén a gőzfürdő a szaunához hasonlóan jó élettani hatásokat biztosít. Ez annak köszönhető, hogy a gőzfürdő nagyobb páratartalma kompenzálja a szaunánál alacsonyabb hőmérsékletet. A gőzfürdő nyújtotta élvezet és jótékony hatások nagymértékben a hőmérséklet helyes megválasztásától és megtartásától függnek. A gőzfürdőben az optimális hőmérséklet a keskeny 43-46°C-os sávban található. Ez a hőmérséklet tartomány nemcsak a legkellemesebb, hanem a legkedvezőbb is. Ha a maximális hőmérséklet akár csak 2-3°C-kal is nagyobb, azt már túl melegnek érezzük. A megfelelő gőzkabin-vezérlőrendszerek megakadályozzák a hőmérséklet túlzott emelkedését és optimális környezeti feltételeket biztosítanak a legnagyobb megbízhatóság mellett úgy, hogy teljesen automatikusan szabályozzák a hőmérsékletet, a gőzellátást és annak sűrűségét, a friss levegő beáramlását és a használt levegő eltávolítását.

8_pic4_n

A megfelelő térrel Te rendelkezel, mi pedig azzal a szakértelemmel, ami szükséges a szakszerűen megépített gőzkabinhoz a legegyszerűbb modelltől az egyedi luxus kivitelezésig. Vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot:

Kapcsolat