Infra vagy finn? Melyik szaunát válasszam?

Mindkét szaunatípus tökéletes választás lehet, ha tudjuk, mit szeretnénk elérni vele… Néhány alapvető kérdés tisztázása már rögtön az elején nem árt, így tudatosan dönthetünk, hogy a felfrissülés mely módját válasszuk.

A tisztázandó kérdések közé tartozik például az, hogy mennyi időt szánjunk rá, illetve inkább egyedüllétre vágyunk vagy inkább társaságra, netán szeretnénk átélni a felöntések élményét?

360_230_1

Alapvető különbség

A finn szauna és az infrakabin két egymástól alapvetően különböző dolog. Habár mindkettő az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet, mind a használat módja, mind az izzasztó hatás előidézésének módja teljes mértékben eltérő. 

 
A kabin felmelegítése

Az infrakabin esetében a test melegszik fel a kabinban, ehhez képest a levegő csak kis mértékben. A Physiotherm technikával felszerelt alacsony hőmérsékletű Finnrelax® infrakabinokban a hőmérséklet 30–40°C, míg a hagyományos infra kabinokban 45–65°C. A finn szaunában a szauna kályha a levegőt melegíti fel, és a hőmérséklet 70–100°C.

Izzasztó hatás

Az infrakabinban az infravörös sugárzástól izzadunk, amelynek hatása a bőr alsó rétegeibe is eljut, és a testet melegíti fel. Egy gleccseren például az infravörös sugarak hatására fagypont körüli hőmérsékleten is izzadunk, és ez a hatás érvényesül az infravörös kabinokban is. A finn szaunában a kabinban lévő 70–100°C-os hőmérséklet miatt izzadunk.

1200_800_2

 

Testtartás

Az infravörös sugárzás előnyeinek optimális kihasználása érdekében fontos arra ügyelni, hogy a sugárzás egyenletesen érje testünket. A hatékony, minden területre kiterjedő infravörös sugárzás eléréséhez azonban az infrakabinban lehetőség szerint állandó testtartást ajánlatos felvennünk, például egy helyben ülést. A finn szaunát használhatjuk ülő vagy fekvő testhelyzetben is, mivel hatása független a testtartástól.

Használati idő 

Az infrakabinban egy alkalommal kb. 30 percet töltünk el. Az infrakabin használatához elegendő néhány perc felfűtési idő. A finn szaunát kívánság szerint használhatjuk akár egymást követő 2–3 alkalommal, 10–15 percre, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával. A finn szauna használatához szükséges felfűtési idő mérettől függően 30–45 perc.

 

Társasági használat

Az infrakabint egy alkalommal, kb. 30 percig, általában 1–2 személy használja egy időben. Többnyire a gyógyító, egészségjavító szempont kerül előtérbe. A finn szauna egészségre kifejtett jótékony hatása mellett közös élményt jelent a családdal vagy barátokkal, ami gyakran órákon át tarthat, és felejthetetlen élményt nyújt.

A víz alapvető szerepe

Az infrakabin működéséhez nincs szükség vízre, mivel a testre ható optimális infravörös sugárzás a lényeg. A finn szaunában azonban a víznek alapvető szerepe van. Aki a finn szaunában a kövekre vizet locsolva egyszer megtapasztalta a száraz és párás levegő változásának élményét, újra és újra szeretné átélni. A finn szaunában a kövek vízzel történő locsolása után a testben szétáramló frissesség érzését, a szabad légutak, valamint a rendkívüli koncentrálóképesség élményét csak nehezen lehet leírni.

Méret, helyigény és hálózati csatlakozás

Az infrakabinok az optimális infravörös sugárzás érdekében többnyire 1-2 személyes kivitelben készülnek. Ezáltal a kabinokat kisebb méretekben gyártják, és átlagosan 1,10 x 1,35 m alapterületűek. Az áramigény 220 V. A kisebb finn szaunák (3 m²-ig) áramigénye 220 V. Ettől a mérettől kezdődően 380 V (3 fázis) hálózati feszültség szükséges.

Egeszseg-4

 

Alkalmazott faanyagok

A faanyag kiválasztása elsősorban az egyéni kívánságoktól függ. Minden anyag, mely felhasználható a szauna építéshez, infra kabinok építésére is alkalmas. Általában három különböző anyagot ajánlunk, melyek tulajdonságaik alapján a leginkább alkalmasak infra kabinok építéséhez:

  • VK Classic Finn északi lucfenyő
  • Rezgőnyár
  • Tulipwood

Természetesen egyéb anyagok is kaphatóak, melyek az adott élettér berendezéséhez igazodva választhatók ki. Amennyiben úgy döntesz, hogy szaunát és infrakabint is vásárolsz, mindkettő megépíthető ugyanabból a faanyagból.

Finn szauna vagy infrakabin?


Ahogyan a fenti különbségekből látható, a döntés – "Infrakabin vagy finn szauna?" – az egyéni igényektől és kívánságoktól függ. Azt ajánljuk, hogy mindkettőt – a szaunát és az infra kabint is – próbáld ki, annak érdekében, hogy pontos képet alkothass róluk. Mivel mindkettő – a szauna, valamint az infrakabin – más-más módon járulhat hozzá jelentősen egészséged megőrzéséhez és javításához, érdemes mindkettő megvásárlásán elgondolkodni, hogy előnyeiket a helyzettől és az igényektől függően ki lehessen használni.

1200_800_3

 
 

A finn szauna és az infrakabin kombinációja?


A szauna mérete nagyobb és nagyobbnak is kell lennie, mint az infra kabinnak. A kombinált szaunák (hagyományos szauna és infrakabin együtt) építését nem javasoljuk, mivel a normálméretű szaunákban többek között az infrasugárzók optimális elhelyezése sem kivitelezhető. Amennyiben a személy túl messze van a sugárzótól, vagy a sugárzó túl magasan vagy alacsonyan helyezkedik el, az infravörös sugárzás hatása nem érvényesül megfelelőképpen. Ezért nem ajánljuk ezt a tulajdonképpen kézenfekvőnek látszó kombinált változatot. A felsorolt érvek miatt az ilyen jellegű kombinációk mind a szauna, mind az infrakabin működését hátrányosan befolyásolnák.

Előző bejegyzésünkben a gőz élettani hatásairól volt szó!

 

Kattints és gyere el hozzánk egy díjmentes konzultációra, ahol szakszerű támogatást nyújtunk álmaid szauna, infra és spa helyiségeinek megvalósításához:

Díjmentes konzultáció